Hoe werk je veilig vanuit huis?

Het is een bijzondere tijd, waarin we allemaal flexibel en creatief moeten zijn. In korte tijd zijn privé computers, laptops en andere devices geschikt gemaakt om vanuit huis te werken. Hoe werk je ook veilig online vanuit huis?

Het beveiligen van je bedrijfsnetwerk

Je bedrijfsnetwerk is de basis voor veilig thuiswerken. Het geeft je toegang tot al je software, apps, data en documenten. Daarom is het belangrijk van je bedrijfsnetwerk een fort te maken. Dat doe je door updates van systemen en software structureel bij te werken. En door te zorgen dat toegang tot je bedrijfsnetwerk goed te controleren is door een firewall. Met persoonlijke toegang via veilige verbindingen.

Het beveiligen van je laptop en andere devices

Zakelijke en privé apparaten worden gebruikt om vanuit huis te werken. Je beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Zorg dus dat al die apparaten op een veilige manier verbinding maken met je bedrijfsnetwerk en dat ze voorzien zijn van de laatste updates. En installeer een up to date anti-virus pakket. Zijn de laptops van al je collega’s daar al van voorzien? We sturen je graag een speciaal aanbod. En maak je gebruik van een WiFi-verbinding, zorg dan altijd dat het je eigen netwerk is en voorzie deze van een sterk wachtwoord. Zo voorkom je dat anderen in je buurt ‘meekijken’.

Veilig omgaan met e-mail

Naast video, chat en bellen is e-mail een van de meest gebruikte communicatiemiddelen. Zeker nu iedereen vanuit huis werkt. Verstuur bijlages met gevoelige informatie in e-mails het liefst versleuteld, met een wachtwoord dat je via een ander communicatiemiddel deelt. Of gebruik een beveiligde opslag in de cloud, zoals Microsoft OneDrive.

Veilig internetten

Controleer bij websites waar je inlogt of gegevens deelt altijd eerst of je je op de juiste website bevindt, door de URL te controleren op eventuele spelfouten. En check altijd of de website gebruikmaakt van een beveiligde verbinding. Dat zie je aan de ‘https‘ in plaats van ‘http’ linksboven in je browser. Je kunt daar ook controleren of de website gebruikmaakt van een geldig certificaat.